Det har hänt var och en av oss minst en gång: allt verkar vara bra, livet går enligt planerna, men sedan blir humöret plötsligt dåligt. Och det är inte klart varför det händer.
Flera faktorer är ansvariga för ett gott humör: våra tankar, psykologiska tillstånd, livssituation, miljö och människor runt omkring oss. Om en eller flera av dessa komponenter förändras kan det leda till känslomässiga svängningar.
Psykologer har analyserat sju vanliga scenarier för dåligt humör och berättat för oss hur vi ska hantera dem.
1. En vän klagar över livet och du börjar också känna dig ledsen
Det är här känslomässig smitta – ett enkelt, till och med primitivt psykologiskt fenomen – kommer in i bilden. Elaine Hatfield, professor i psykologi vid University of Hawaii, förklarar att människor under samtal naturligt upprepar samtalspartnerns ansiktsuttryck, hållning och taltempo.
Rörelserna i de muskler som är involverade i denna process (till exempel när du rynkar ögonbrynen) aktiverar nervkopplingar och de ger upphov till samma känslor i dig som samtalspartnern pratar om. Denna funktion i hjärnan är utformad för att hjälpa oss att känna empati med andra och därigenom stärka sociala band.
Hur du kan muntra upp dig själv:
Ta en paus från samtalet, gå på toaletten till exempel. Påminn dig själv om att det dåliga humör du känner just nu inte tillhör dig, utan din vän. Det bästa du kan göra är att lyssna på din vän, inte att lösa deras problem.
2. Du tänker på en svår situation under en lång tid, men hittar fortfarande ingen lösning
Att tänka noga över viktiga livsfrågor verkar vid första anblicken vara en mycket förnuftig strategi. Men ibland förvandlas denna process från att hitta en lösning på ett problem till att trampa på samma mark.