Att fatta viktiga beslut under stress och osäkerhet är särskilt svårt.
I sådana situationer ökar sannolikheten dramatiskt för att man gör fel val eller vägrar att göra något i hopp om att allt kommer att ordna sig. Här är några tips för att lugna ner sig och väga upp saker och ting.
Hur påverkar negativa känslor våra beslut?
Känslor är en viktig del av beslutsprocessen, särskilt när det inte finns tid att tänka. Till exempel uppmuntrar rädsla en person att springa i en hotfull situation och ökar chanserna att fly.
Även de enklaste av val kan inte göras utan känslor. Personer som har skador på de hjärnregioner som ansvarar för känslor kan ofta inte bestämma vad de ska äta till frukost eller vad de ska byta om till efter läggdags. Neurovetenskapsmannen Antonio Damasio, som upptäckte detta, förklarar att våra känslor förmodligen är resultatet av en livstids erfarenhet. Och vi behöver använda dem för att fungera normalt.
Men alla känslor är inte användbara i beslutsfattandet. För starka känslor, särskilt negativa sådana, ökar risken för dåliga val. Det finns bara en obehaglig känsla som hjälper beslutsfattandet – sorg. Deprimerade människor tenderar att ägna mer tid åt att tänka än optimistiska människor. Detta ökar deras chanser att fatta ett bra beslut.
Andra negativa känslor ökar beslutsamheten och risktagandet. Och det är inte alltid positivt. Experiment av forskare visar att människor som känner ilska tenderar att riskera pengar utan att tänka. Dessutom är det bättre att inte lita på dem när det gäller inköp: de köper det första det bästa och tar bara hänsyn till sina egna intressen.